El dia 12 de març se’ns va comunicar que les escoles, la universitat i tots els centres d’aprenentatge restarien tancats amb motiu de la COVID-19, en principi fins al 30 de març, tot i que, posteriorment, es van anar afegint setmanes i a hores d’ara, no hi ha data de tornada. Davant la crisi sanitària en què ens trobem i que no ens permet treballar amb els nens de primària que presenten dificultats d’aprenentatge de forma presencial, ens veiem obligats a utilitzar unes eines que ja n’estàvem utilitzant però que no aprofitàvem en tot el seu potencial. Parlem d’internet.

Fins ara, internet, era utilitzat pels nens principalment per a jugar a videojocs. Alguns d’aquests multijugador, cosa que els permetia continuar relacionant-se amb els companys fora de l’horari escolar. Amb les eines que disposem avui en dia (les videotrucades, el correu electrònic, la compartició de documents, les plataformes web, etc.) el treball que es faria presencialment és possible dur-lo a terme sense veure’s afectat.

Aquest canvi requereix una readaptació mental i estructural a les noves circumstàncies i el nou context. Noves formes de plantejar l’aprenentatge. A la vista del que s’ha pogut observar al llarg d’aquestes tres setmanes, els nens han fet una molt bona adaptació a les noves condicions d’estudi i treball. Mentre dura la sessió virtual, els nens són capaços de concentrar-se i estar més atents. La pantalla de l’ordinador o tauleta esdevé un espai delimitat que ofereix imatge, so i text fa, que es converteixi per ell mateix en un estímul visual, que per les seves característiques, actua com un estímul rellevant i, al mateix temps, posa un marc a l’espai de treball i al focus atencional. Hem de tenir en compte que l’atenció és un dels processos cognitius fonamentals per l’aprenentatge. Així mateix, aquesta manera de treballar, resulta motivadora als nens i promou la seva autonomia.

Com s’ha mencionat anteriorment, l’atenció és un dels processos beneficiats amb l’ús de les noves tecnologies però no és l’únic. Les denominades funcions executives (inhibició/autocontrol, flexibilitat cognitiva, memòria operativa o de treball) responsables de què puguem canalitzar la informació, planificar i prendre decisions, també es veuen reforçades amb aquesta manera de treballar.

Tot i la crisi sanitària i l’obligat confinament, els nens poden continuar amb el seu procés d’aprenentatge en part gràcies a allò que les noves tecnologies ens aporten, però sobretot a la gran capacitat adaptativa que tenen els nens a les situacions crítiques.

 

Mercedes Barcelò

 

Abrir chat
Hola
¿En qué podemos ayudarte?